Aj keď si myslíte, že máte bezodný žalúdok, alebo že vaša tráviaca sústava by dokázala spracovať aj olovo, v lietadle sa táto realita môže veľmi ľahko zmeniť. Prinášame vám teraz 6 nezvyčajných odporúčaní ohľadom potravín, ktoré by ste v lietadle alebo tesne pred odletom nemali konzumovať.
Alkohol
Pre mnohých je veľmi ťažké odolať alkoholu v lietadle (najmä ak v cene letenky je zahrnuté aj neobmedzené množstvo nápojov), pre niektorých dokonca dať si pohárik na palube je akýmsi rituálom. Nezabudnite však na to, že váš organizmus už aj tak má čo robiť, aby spracoval pobyt v zmenenej nadmorskej výške a možný časový posun. Preto po „alkoholickom lete“ môžete zažiť nezvyčajne silnú opicu. Okrem toho, v lietadle budete ešte viac dehydrovaný a zvýši sa aj riziko trombózy.
Káva
Predpokladáme, že vašim prvým typom, prečo sa konzumácia kávy v lietadle neodporúča, bolo nebezpečie dehydratácie. Kofeín sa však na tento zoznam dostal kvôli spôsobovaniu nepríjemností vašim spolusediacim (najmä ak vám patrí sedadlo pri okne). Presne tak, narážame na diuretický účinok kávy.
Plesňový syr
Ak vám mliečne výrobky spôsobujú menší problém v bežnom živote, môžu spôsobiť obrovský problém počas letu. A nezabudnite, dostať sa na toaletu v lietadle nie je vždy úplne jednoduché, turbulencie neberú do úvahy naliehavosť danej situácie. Toto však nie je jediným dôvodom, prečo sa konzumácia plesnivých syrov vysoko nad Zemou neodporúča. Nižší tlak v lietadle môže zle vplývať na cestujúcich s respiračnými problémami.
Oriešky a arašidové maslo
Oriešky sú veľmi praktickým jedlom do lietadla, dajú sa ľahko zbaliť, naviac aj dobre nasýtia. Vedeli ste však, že niektoré letecké spoločnosti ich spolu s arašidovým maslom radia medzi zakázané veci na palube? Keďže v lietadle sa časť vzduchu recykluje, otvorenie vrecúška so arašidmi môže vyvolať alergickú reakciu u iných pasažierov.
Saláma
Ak neviete, či si v letiskovom bufete máte vybrať salámovú alebo šunkovú bagetu, vyberte si tú druhú možnosť. Saláma obsahuje veľké množstvo histamínu, ľuďom citlivým na túto látku môže spôsobiť zhoršenie alergií dýchacích ciest alebo zápal dutín.
Raňajkový toast (sendvič)
Toasty a sendviče na raňajky v rýchlych občerstveniach sú mimoriadne vábivé. Avšak, najmä tie, ktoré sú plnené s vajíčkom a šunkou, patria medzi najhoršie fastfoodové jedlá. Za takéto označenie môžu vďačiť sodíku, obsahujú až 86 percent jeho odporúčanej dennej dávky. Toto veľké množstvo znamená veľké riziko zvýšeného krvného tlaku.
Zdroj fotiek: unsplash.com